Játra a žlučník.

Začala nám druhá polovina února a podle Tradiční čínské medicíny to znamená jediné...nastal element Dřeva .Jaro symbolizuje probuzení, ZAČÁTEK. Sluníčka je ještě málo, na začátku jara je ještě málo jangu a tak potřebujeme sbírat jangovou energii. V přírodě se jangovou energií snaží naplnit kořínky, rozproudit život a začít růst. Podle Tradiční Čínské Medicíny a pěti elementů, biologicky, jaro nastává od druhé poloviny února a toto období náleží elementu Dřeva, které trvá do ½ května. Patří sem játra a žlučník, kterým by jsme nyní měli věnovat větší pozornost. Proč zrovna játra a žlučník? V zimě naše tělo potřebuje více tuku, mastného jídla, těžkého jídla, které zahřívá a ve větším množství. Jenže játra se přetěžují, protože odpovídají za zpracování tuků, včetně žluče a dvanácterníku. Je to taková ,,pec", která zpracovává tuk a dodává teplo. Játra jsou zanešené a potřebují očistu, proto se na jaře dělají půsty, očisty, detoxikace....je to takový úklid v našem těle. Nejdříve si popíšeme úlohu těchto orgánů a souvislosti se zdravotními problémy a s jejich oslabením. Játra váží stejně jako mozek a mají velmi důležitý úkol. Filtrují krev od toxinů, hlídají kvalitu vnitřního prostředí. Vyrábějí žluč, která je nutná k emulgaci (štěpení) tuků. Kontrolují hladinu krevního cukru, přeměňují uhlohydráty, bílkoviny a tuky, vyrábějí enzymy. Játra hrají velkou úlohu při srážení krve. Oslabení jater se projevuje:*svalovým degenerativním onemocněním* nechutenstvím, chrapotem* nutkáním na zvracení* hemeroidy* poruchy látkové výměny spojené s kožními a alergickými chorobami* bolestí hlavy za očima* očními nemocemi (zánět spojivek, světloplachost)* sklerózou a poruchou se spánkem 

Žlučník Považuje se za správce rozhodnutí. Ve žlučníku nedochází se žlučí k smíšení produktů z trávení a je tak uchován v čirém stavu Podle TČM schraňuje čistou esenci. Tato čistota je předpokladem k přijímání jasných rozhodnutí a dává játrům směr, kterým se má vydat (co je správné a co falešné). V dietice tak rozhoduje o správné volbě poživatin tzn. vezmu si to, co mému tělu dělá dobře. Oslabení žlučníku se projevuje:* bolestmi hlavy po stranách* pískáním v uších* bolestmi v končetinách Dřevu také podléhají šlachy a vazy (určuje jejich rychlost, pružnost a stabilitu). Když nejsou dostatečně zavlažovány jaterní krví, ,,vysychají" křehnou a jsou náchylné k poranění, ke zkrácení, zatvrdnutí, ochablosti a přetažení. Podle západní medicíny se porucha dvojice projevuje žloutenkou, cirhózou, žlučovými kameny a záněty. Energii ubírají potraviny s vysokým obsahem tuků, maso, mléčné výrobky, vejce, nadměrná spotřeba solí a tuků. 

Jak podpoříme játra a žlučník? Jaro je charakterizováno růstem, pohybem, expanzí a v těle opět silně proudí energie čchi, která se volně rozšiřuje, proto jídlo v tomto období by mělo doplňovat čchi, umožnit volný proud a podpořit jater, žlučníku a sleziny. Měli bychom konzumovat lehčí jídlo se sladkou chutí, která uvolňuje a probuzuje, podpořené pikantní chutí, která to vše požene. Přecházíme k čerstvým jarním bylinkám, klíčkům a výhonkům, které vyplavují přebytečnou sůl. Tím, že na jaře vše klíčí, je zde koncentrovaná čerstvá životní síla, která nás zbaví pozůstatků ze zimy. Jsou také vhodné všechny zelené druhy zeleniny - čerstvé listy zelí, naklíčená semena ředkviček a ředkví, řeřicha. Bazalka, rozmarýn, kopr, kmín a fenykl naše tělo zásobují jarní energií. Jídlo by se mělo vařit kratší dobu...méně tepelně zpracovávat, vařit a zahřívat .Doporučená jarní strava: mírně zahřívající potraviny se vzestupným pohybem - fenykl, rýže, pohanka ostré chutě v případě zbylého vlhka ze zimních měsíců - česnek, paprika, zázvor potraviny kyselé chutě - stabilizují jin jater a mohou regulovat jejich vzestupný jang potraviny elementu Dřeva, zelené barvy s neutrální sladkou chutí nebo teplou energií - zelený čaj, špenát, celer, křen, větší množství syrových potravin a klíčků Luštěniny - čočka, mungo, cizrna, fazole (i naklíčené) 

Zelenina - celer, cibuke, česnek, cuketa, čekanka, kedluben, brokolice, pórek, rajčata, ředkvičky, špenát Obilí - kukuřice, ječmen, klíčky z pšenice, oves, proso, jáhly, žito 

Byliny - čerstvý zázvor, kerblík, křen, pampeliška, řeřicha, všechny druhy máty, hořčičné listy, meduňka, čínský česnek, vavřín čerstvý, kopřiva, lékořice, kontryhel, listy z břízy, měsíček, pelyněk, Koření - pepř bílý, černý nebo zelený, šafrán 

Další potraviny - sezam černý, sladká rýže s piniovými jadérky, kumquat (čínský hořký pomeranč), malé množství medu (má detoxikační účinky), ovocný ocet a jakékoliv zeleninové šťávy*********************************************************************************************************************Z bylinných preparátů OKG pro jarní očistnou kůru a regeneraci jater a žlučníku jsou vhodné:

Emulips složení: kvalitní řepkový olej (podle čínské dietetiky je energie vylučují) a vitamin E (antioxidant)

Emulips Forte složení: kvalitní řepkový olej, lékořice, máta, hořec, vitamin E

Emulips Slim Drink složení: chaluha bublinatá, vrba bílá, smetánka lékařská - pampeliška, jehlice trnitá, libeček lékařský, kukuřice setá, fazol obecný, šalvěj lékařská, kopřiva dvoudomá, mochna husí, řebříček obecný 

Emulips Active složení: Garcinia cambogie, zelený čaj, chilli 

OK Tau složení: řepkový olej, tykev - olej a semena, olej ze světlice barvířské, ostropestřec mariánský, vitamin E 

Factor Base Detox složení: prorostlík čínský, lopuch větší, smetanka lékařská, amla - idický angrešt, ostropestřec mariánský.

Dagmar Čistecká 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky