Jaro

🍀 JARO 🍀 symbolizuje probuzení, ZAČÁTEK. Sluníčka je ještě málo. Na začátku jara je ještě málo jangu a tak potřebujeme sbírat jangovou energii. V přírodě se jangovou energií snaží naplnit kořínky, rozproudit život a začít růst.
Podle Tradiční Čínské Medicíny a pěti elementů, biologicky jaro nastává od druhé poloviny února a toto období náleží elementu Dřeva, které trvá do ½ května. Patří sem játra a žlučník, kterým bychom nyní měli věnovat větší pozornost. 

Proč zrovna játra a žlučník?
V zimě naše tělo potřebuje více tuku, mastného jídla, těžkého jídla, které zahřívá a ve větším množství. Jenže játra se přetěžují, protože odpovídají za zpracování tuků, včetně žluče a dvanácterníku. Je to taková ,,pec", která zpracovává tuk a dodává teplo. Játra jsou zanešené a potřebují očistu, proto se na jaře dělají půsty, očisty, detoxikace....je to takový úklid v našem těle. 😉
Nejdříve si popíšeme úlohu těchto orgánů a souvislosti se zdravotními problémy a s jejich oslabením. 

Játra
Játra váží stejně jako mozek a mají velmi důležitý úkol.
✔️ filtrují krev od toxinů✔️ hlídají kvalitu vnitřního prostředí✔️ vyrábějí žluč, která je nutná k emulgaci (štěpení) tuků✔️ kontrolují hladinu krevního cukru✔️ přeměňují uhlohydráty, bílkoviny a tuky, vyrábějí enzymy
‼️ Játra hrají velkou úlohu při srážení krve ‼️Oslabení jater se projevuje:
*svalovým degenerativním onemocněním
* nechutenstvím, chrapotem
* nutkáním na zvracení
* hemeroidy
* poruchy látkové výměny spojené s kožními a alergickými chorobami
* bolestí hlavy za očima
* očními nemocemi (zánět spojivek, světloplachost)
* sklerózou a poruchou se spánkem 

Žlučník
Považuje se za správce rozhodnutí. Ve žlučníku nedochází se žlučí k smíšení produktů z trávení a je tak uchován v čirém stavu Podle TČM schraňuje čistou esenci. Tato čistota je předpokladem k přijímání jasných rozhodnutí a dává játrům směr, kterým se má vydat (co je správné a co falešné).
V dietice tak rozhoduje o správné volbě poživatin tzn. vezmu si to, co mému tělu dělá dobře. Oslabení žlučníku se projevuje:
* bolestmi hlavy po stranách
* pískáním v uších
* bolestmi v končetinách Dřevu také podléhají šlachy a vazy (určuje jejich rychlost, pružnost a stabilitu). Když nejsou dostatečně zavlažovány jaterní krví, ,,vysychají" křehnou a jsou náchylné k poranění, ke zkrácení, zatvrdnutí, ochablosti a přetažení. Podle západní medicíny se porucha dvojice projevuje: žloutenkou, cirhózou, žlučovými kameny a záněty Energii ubírají potraviny s vysokým obsahem tuků, maso, mléčné výrobky, vejce, nadměrná spotřeba solí a tuků. 

Jak podpoříme játra a žlučník?
Jaro je charakterizováno růstem, pohybem, expanzí a v těle opět silně proudí energie čchi, která se volně rozšiřuje, proto jídlo v tomto období by mělo doplňovat čchi, umožnit volný proud a podpořit jater, žlučníku a sleziny.
Měli bychom konzumovat lehčí jídlo se sladkou chutí, která uvolňuje a probuzuje. Podpořené pikantní chutí, která to vše požene.
Přecházíme k čerstvým jarním bylinkám, klíčkům a výhonkům, které vyplavují přebytečnou sůl. Tím, že na jaře vše klíčí, je zde koncentrovaná čerstvá životní síla, která nás zbaví pozůstatků ze zimy.
Jsou také vhodné všechny zelené druhy zeleniny:
➡️ čerstvé listy zelí, naklíčená semena ředkviček a ředkví, řeřicha➡️ bazalka, rozmarýn, kopr, kmín a fenykl.....naše tělo zásobují jarní energií.
Jídlo by se mělo vařit kratší dobu...méně tepelně zpracovávat, vařit a zahřívat.

🥗 Doporučená jarní strava: 🥗

  • mírně zahřívající potraviny se vzestupným pohybem - fenykl, rýže, pohanka
  • ostré chutě v případě zbylého vlhka ze zimních měsíců - česnek, paprika, zázvor
  • potraviny kyselé chutě - stabilizují jin jater a mohou regulovat jejich vzestupný jang
  • potraviny elementu Dřeva, zelené barvy s neutrální sladkou chutí nebo teplou energií - zelený čaj, špenát, celer, křen, větší množství syrových potravin a klíčků

✔️ Luštěniny - čočka, mungo, cizrna, fazole (i naklíčené)
✔️ Zelenina – celer, cibule, česnek, cuketa, čekanka, kedluben, brokolice, pórek, rajčata, ředkvičky, špenát
✔️ Obilí - kukuřice, ječmen, klíčky z pšenice, oves, proso, jáhly, žito
✔️ Byliny – čerstvý zázvor, kerblík, křen, pampeliška, řeřicha, všechny druhy máty, hořčičné listy, meduňka, čínský česnek, vavřín čerstvý, kopřiva, lékořice, kontryhel, listy z břízy, měsíček, pelyněk
✔️ Koření – pepř bílý, černý nebo zelený, šafrán
✔️ Další potraviny – sezam černý, sladká rýže s piniovými jadérky, kumquat (čínský hořký pomeranč), malé množství medu (má detoxikační účinky), ovocný ocet a jakékoliv zeleninové šťávy
************************************************************************************
Z fytopreparátů jarní očistnou kůru a regeneraci jater a žlučníku podpoříte...
* Emulips
složení: kvalitní řepkový olej (podle čínské dietetiky je energie vylučují) a vitamin E (antioxidant)
* Emulips Forte
složení: kvalitní řepkový olej, lékořice, máta, hořec, vitamin E
* Emulips Slim Drink
složení: chaluha bublinatá, vrba bílá, smetánka lékařská - pampeliška, jehlice trnitá, libeček lékařský, kukuřice setá, fazol obecný, šalvěj lékařská, kopřiva dvoudomá, mochna husí, řebříček obecný
* Emulips Active
složení: Garcinia cambogie, zelený čaj, chilli
* OK Tau
složení: řepkový olej, tykev - olej a semena, olej ze světlice barvířské, ostropestřec mariánský, vitamin E
* Factor Base Detox
složení: prorostlík čínský, lopuch větší, smetanka lékařská, amla - idický angrešt, ostropestřec mariánský,

Dagmar Čistecká 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky